English Svenska

Skötselråd

Allt silver mörknar med tiden, det är ett kännetecken för silver med hög silverhalt. För att behålla bästa möjliga kvalité på Dina smycken tänk på att alltid förvara dem på ett torrt ställe, gärna i medföljande ask. Ha inte på Dig smyckena när Du sover och ta alltid av Dig dem när Du ska duscha, diska, träna, osv., för att undvika onödigt slitage. Silver reagerar på svavelväte och syre som finns i luften, på huden, tyger, plaster, gummi, cigarettrök, fossila bränslen, parfym och vissa hudkrämer. Oxidationen är oundviklig men är oftast lätt att åtgärda. Här följer några enkla metoder:

Ketchup
Ta lite ketchup på en putsduk och putsa silvret tills det blänker. Skölj av och torka torrt med en ren putsduk. En miljövänlig metod utan slipande effekt.

Tandkräm
Sätt en liten klick tandkräm på en putsduk och putsa silvret tills det börjar blänka. Skölj av och torka torrt med en ren putsduk. Metoden har en lätt slipande effekt och är att föredra om Du vill få bort små ojämnheter.

Bakpulver och aluminiumfolie
Koka upp vatten i en aluminiumkastrull eller häll kokhett vatten i ett kärl, till exempel en plastbunke, där bottnen täckts med aluminiumfolie. Tillsätt 1,5 - 2 teskedar bakpulver per liter vatten. Lägg ned silvret så att det täcks av vattnet och har kontakt med aluminiumfolien. Låt det ligga i badet tills den svarta beläggningen försvunnit, det brukar ta några få minuter. Tag upp silvret och skölj under rinnande vatten och polera med ren putsduk. Bakpulvermetoden är enkel, har ingen slipande effekt och inget silver går förlorat tack vare den kemiska reaktionen med aluminium (reduktion, motsatsen till oxidation).

Silverputsmedel
Det finns många bra silverputsmedel på marknaden. Följ endast instruktionerna som medföljer. Silverputsmedel är en metod som ger bäst resultat och ett långvarigt skydd.

Obs! Tänk på att vara lätt på hand och inte gnida för hårt när Du rengör Dina smycken. Det kan annars uppstå repor.
Powered by Talex e-handelssystem